Salut,
Sunt Octavian Tilioi si as vrea sa va spun povestea familiei mele si a activitatii apicole desfasurata de ea.
Cu multi ani in urma, cam 22, tatal meu, inginer petrolist de profesie, a indragit albinele si a inceput sa ingrijeasca 6 familii primite de la tatal lui, bunicul meu. In timp, pasiunea pentru apicultura l-a determinat sa extinda stupina, ajungand acum la 160 de familii. Ani de-a randul, toata productia de miere am valorificat-o en-gross, la societatile de procesare a mierii, la un pret mic.
Ocupati fiind cu slujbele pe care le aveau si cu mine, parintii mei nu s-au gandit sa gaseasca alte posibilitati de comercializare a mierii, bucurandu-se ca aceasta indeletnicire le aducea un venit suplimentar in bugetul familiei. Imi amintesc faptul ca mama, prin prisma profesiei pe care o practica, cea de economist, de multe ori calcula cheltuielile facute la stupina si constata ca, in unii ani, acestea depaseau veniturile obtinute. Insa, cel care era cel mai implicat in cresterea albinelor, tata, niciodata nu s-a gandit sa renunte, fiind indragostit de aceste nobile fiinte.
Si uite asa a trecut timpul, pana cand, acum cativa ani, prin 2006, cand eu eram la liceu, tatal meu a mers cu stupii in pastoral, in zona Voineasa. Si pentru ca multi turisti, vazand stupii, opreau si-l intrebau daca are miere la vanzare, a incoltit ideea de ambalare si vanzare a mierii direct catre consumatori.
A fost greu inceputul, dar parintii mei sunt oameni care, atunci cand isi propun ceva, nu renunta pana cand nu realizeaza ceea ce isi doresc. Asa ca, incepand cu anul 2007, concediile (mama, pentru ca tata este pensionat din 2013) si weekend-urile au fost "sacrificate" si le petrec in pastoral sau participand la diverse evenimente, cum ar fi: targurile apicole organizate in Campina, Bucuresti, Timisoara (Ghiroda), Cluj, Ramnicu Valcea; targurile de toamna, (Ziua Recoltei din Pitesti, Rm. Valcea, Mioveni), alte evenimente organizate in Craiova, Targoviste Targu Jiu. Iar ca punct permanent, suntem prezenti la Caciulata, in parcarea manastirii Cozia.
Intre timp m-am implicat si eu in afacerea de famile care a capatat contur. In anul 2011 am accesat fonduri europene, pe care le-am folosit la extinderea stupinei si la investitiile mai mari. Datorita faptului ca parintii mei au avut salarii destul de bune, pe langa cei aprox. 25.000 de euro proveniti de la fondurile europene, au reusit sa investeasca in fiecare an toti banutii pe care i-au facut prin comercializarea produselor proprii.
In prezent ne-am largit gama de produse apicole, aproximativ 30 (diferite), astfel ca pe langa miere recoltam si polen, propolis, pastura, laptisor de matca. Ideea cu siropurile naturale cu miere am imbratisat-o in momentul in care, la un targ apicol, am gustat din produsele unui prieten de la Suceava. Asa ca, anul acesta ne-am construit o camera frigorifica (pe proprietatea personala unde tinem si stupina pe timpul iernatului) necesara pastrarii polenului crud si a fructelor pentru siropuri-catina, afine, merisor.
Neavand un magazin in care sa ne vindem produsele, mi-a venit aceasta idee, de a va da posibilitatea sa gasiti produsele noastre intr-un magazin virtual usor de folosit si rapid.
Va asteptam cu drag.